KOMENDE ONDERDELEN
Financiele handel en wandel
Transfers (in en uit)
Salariskosten
Meningen van ex-ajacieden
Publieke opinie (media-uitingen)
Rood Witte Olifant
Amsterdam, 12 November 2010

De afgelopen zes jaar zijn desastreus verlopen voor onze club. Ajax is inmiddels Ajax niet meer, niet in prestaties, niet in imago en niet in flair. Het bestuur is hier uiteindelijk voor verantwoordelijk en dient dan ook op te stappen.


Het voetbal is abominabel. Het team is niet meer dan middelmatig op het moment en met de huidige samenstelling Ajaxvan de selectie kun je niet verwachten dat je de tegenpartij je wil oplegt. Dieptepunt volgt op dieptepunt en het wordt alleen maar erger. Waar is de Amsterdamse branie, de lef, het gogme dat de tegenstander al op achterstand zette voordat de wedstrijd goed en wel begonnen was? Het is niet alleen een kwaliteitsprobleem maar vooral een mentaliteitsprobleem. Gogme zit vooral tussen de oren en het helpt als je nog leuk kunt voetballen ook. Maar wat we nu zien is totaal iets anders. We zien kwetsbare spelers, spelers die hulpeloos doen, die het ook niet meer weten.


De technische staf is niet in staat om het roer om te gooien, sterker nog, het lijkt niet eens de bedoeling. En als het wel de bedoeling is, dan weet Jol het goed te verbergen. Het lijkt bij de keuze voor een trainer meer om de naam te gaan dan om het Ajax-hart. Trainer na trainer kan vervolgens naar hartelust zijn eigen beleid uitvoeren. Zo wordt het team omgeven door passanten die om politieke redenen zijn gekomen. Het is wederom niet te geloven dat iemand als Jol, een passant, zo veel macht binnen onze club heeft verkregen. Een goede trainer kenmerkt zich door spelers beter te maken, ik heb het niet gezien. Jol is ook niet te oud om te leren, maar de zelfgenoegzaamheid waarmee hij alles pareert suggereert niet dat hij daar voor open staat. Iemand die zoveel verdient mag echt wel op zijn resultaat worden afgerekend en als het bestuur dat niet doet, dan doen wij het wel.

De selectie is een afspiegeling van het ad-hoc beleid. Hoeveel paniekaankopen voor de breedte hebben we wel niet gehad de afgelopen jaren en wat heeft dat allemaal wel niet gekost? Allemaal door tijdelijke trainers met teveel macht en een bestuur/technisch directeur die het ontbreekt aan langetermijnvisie om er een einde aan te maken. Vrijwel elke Eredivisieclub heeft meerdere spelers die bij Ajax de jeugdopleiding hebben gedaan. Waarom gaan ze weg, de minder goede maar ook de spelers met potentie? Het is heel simpel: als er teveel en te vaak goede mensen bij je weglopen, dan ligt het niet aan hun maar aan jezelf. Meerdere ex trainers zeggen dat ze nooit meer terugkeren bij Ajax. Zijn al die vertrekkers en al die supporters die roepen dat het anders moet nou degenen die zo slim zijn of is het bestuur zo dom?

Het bestuur is voor dit alles uiteindelijk verantwoordelijk. Het zich verschuilen achter "de erfenis" die ze hebben gekregen, is pertinent onjuist. Zij waren erbij toen van Basten en Jol hun aankopen deden. Zij vinden het kennelijk prima zoals het gaat. En als ze toch ook zeggen dat het anders moet dan zijn ze kennelijk niet in staat om het anders te laten gaan. Iedereen die kritiek krijgt gaat echter in de verdediging met als gevolg dat er niets verbetert. Er is maar 1 conclusie mogelijk: ik denk dat iedereen die Ajax een warm hart toedraagt er inmiddels van overtuigd is dat de directeuren hun functies moeten neerleggen. Ze hebben de tijd gehad, en ze hebben het niet goed gedaan. Punt. Eruit.


AjaxHet is tijd voor actie, want zo gaat het echt niet langer. Ajax coryfeen roepen op tot een revolutie, willen meer voetbal, en alle "namen" staan al te trappelen. Wij als supporters, wij willen Ajax terug. En dat begint bij het bestuur. Het bestuur zet de toon. Het bestuur moet in staat zijn om het Ajax-gevoel weer binnen de vereniging te krijgen en uit te laten stralen op het veld. Het bestuur schept de voorwaarden en stuurt de cultuur. Dat geldt overal en dus ook bij Ajax. Wij willen een bestuur met een Ajax-hart.


Stichting de Roodwitte Olifant is opgericht door bezorgde fans van AFC Ajax, die wl wat willen doen. Wij willen alle supporters een middel geven om GEZAMENLIJK te zorgen dat de juiste mensen bij Ajax op de juiste plaats komen. En dat de Roodwitte Olifant een waakhond blijft om deze mensen te controleren. Het huidige systeem binnen Ajax is een duidelijk voorbeeld dat je zo geen garanties kunt bieden dat Ajax zichzelf blijft. Wij hopen dat alle echte fans uit binnen en buitenland zich aansluiten bij onze beweging. Bekende en onbekende fans. Maar uiteindelijk gaat het niet om personen maar om onze club en hoe meer publiciteit en volgers, hoe beter. Dat moet de uiteindelijke kracht worden van de Olifant want alle supporters zijn belangrijk voor onze beweging. We zullen ervoor blijven zorgen dat we kritisch en onafhankelijk blijven, zodat de echte fan zichzelf in ieder geval recht in de ogen kan aankijken en in ieder geval niet hoeft te zeggen: Ik zag het gebeuren en deed niets".

De doelen van de Roodwitte Olifant:
  • Het vertrek van de directie en bestuur.
  • Het aantreden van capabele bestuurders en directieleden mt een Ajax hart.
  • Het aantreden van een technisch directeur die de eindverantwoording heeft.
  • Het aantreden van een technisch bestuurslid in het bestuur.
  • Het bewaken van de Ajax cultuur.

Ajax moet weer Ajax zijn!


Steun de Roodwitte Olifant!
Wat kun jj doen: Je kunt vriend/lid worden van de Stichting door een donatie te doen. We zullen een "oorlogskas" moeten opbouwen om de stichting Roodwitte Olifant onder de aandacht te krijgen en te houden. Vrijwilligers, uit alle geledingen, zijn van harte welkom om ideen aan te dragen en uit te werken. Ook kan iedereen zijn voorbeeld waaruit blijkt dat deze directie en dit bestuur de plank misslaan, e-mailen. Ook tekstschrijvers etc, stuur je stukje in, wij zullen proberen om het een podium te geven.

Daarnaast zullen we wat sjaals, T shirts en buttons gaan verkopen die aangeven dat je de Roodwitte Olifant een warm hart toedraagt en dat ook jij je club wil redden! Ook is het een protest dat je niet langer als een melkkoe deze directie wil sponsoren en als simpel klapvee beschouwd wordt. De merchandise zal later in het jaar online gezet worden en zal mede zorg dragen dat er wat in de kosten kan worden bijgedragen.

Zegt het voort, dappre strijders!

De Roodwitte Olifant,Voor informatie, stukjes, vrijwilligers, etc graag e-mailen naar info@roodwitteolifant.nl

Voor sponsorzaken, ideeën voor fund raising, etc graag e-mailen naar sponsor@roodwitteolifant.nlStichting de Roodwitte Olifant
  • facebook
  • twitter
  • linkedin
www.roodwitteolifant.nl  |  www.redwhiteelephant.com

Postbus 10115 1001 EC Amsterdam
Bank: SNS Bank 95.46.79.555
KvK: 51291592
ARCHIEF
12.11.2010